Whatsapp İletişim Hattı
+90 532 432 59 08
Önyüklemeyi Atla

Onaylı, Sertifikalı Firma

ISO sertifika onaylı firmayız.

Kalite, Özveri, Güven

Deneyimle 1985'ten günümüze

Fidan Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

22Oca
Tür seçimi iyi yapılmalı: Öncelikle bulunduğumuz yörenin iklim şartlarını iyi değerlendirmeli ve bu iklim şartlarına uyum gösterebilecek türlerden seçim yapılmalıdır.
Tür seçimi iyi yapılmalı: Öncelikle bulunduğumuz yörenin iklim şartlarını iyi değerlendirmeli ve bu iklim şartlarına uyum gösterebilecek türlerden seçim yapılmalıdır.
Fidanların köklerinin çürüme olmamasına dikkat edilmelidir.
Fidanların kök, gövde ve dallarında yumrular olmamalıdır.
Eğer aşı ile çoğaltılan bir tür alıyorsak, fidanın aşı yerine çok dikkat edilmelidir. Anaç ile kaynaşma yerini görmemiz ve aşılı olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir.
Fidanların gövdesinde kabuklu bit ve benzeri zararlılar olmamalıdır. Fidanların görünümü canlı ve parlak olmalıdır.
Saçak köklerin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir
Kökleri açıkta kalmış, kazık kökleri yaralanmış, fidanlar alınmamalıdır
Gözleri uyanmaya başlamış fidanlar alınmamalıdır
Aşırı ince ve aşırı kalın gövdeli fidanların toprakta tutumu güç olacağından, bu tür fidanlar tercih edilmemelidir
Fidanın sertifikalı olup olmadığına dikkat edilmeli
Fidan seçerken genç olan fidan tercih edilmelidir. Çünkü esas yerinden söküp yeni yerine taşımak fidan için şok sayılır bu şoku en çabuk genç fidanlar atar.
Alınan fidanların nakliyesi dikkatli yapılmalı. Alınan fidanlar nakledilirken kökleri iyi muhafaza edilmelidir. Kapalı bir araçla nakledilirse, kökleri uzun süre rüzgârla temas edip kuruması engellenmiş olur.
 
Dikim Öncesi Yapılacak Faaliyetler…
Bahçeye istenilen düzen verilmeli, Dikilen fidanlar uzun yıllar burada kalacağından bir daha bu işlemleri yapmak mümkün olmayacaktır.Dikimde önce bahçe tesis edilecek toprağın tesviyesi yapılmalı, pulluk tabanı olarak bilinen sert geçirimsiz tabakanın mutlaka kırılması gereklidir. Bu tabakanın kırılması için en uygun zaman toprakların kuru olduğu eylül ayıdır. Bahçe içerisinde mutlaka temiz su kaynağı olmalıdır. Bahçenin kenarına çit çekilmelidir. Tesviyesi tamamlanmamış toprak dikimden önce (ocak–şubat aylarında) bir herbisit ile ilaçlanmalı. Turunçgillere özel yabancı ot ilacı ile yabancı otlarla mücadele edilir. Dikimin yapılacağı toprak tahlil ettirilmelidir. Toprağın niteliği, besin değerleri ve zararlıların (Nematod gibi) olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksik olan mineraller gübreleme ile giderilmeli. Bahçenin planı önceden çıkarılmalıdır. Fidanların nasıl veya nerelere dikileceği önceden belirlenmelidir. Bunun için yerleşim planı çıkarılmalı. Böylelikle satın alınacak fidanların tam sayısı saptanır, fidanın eksik veya fazla olmasından dolayı yaşanacak sıkıntılar, vakit ve para kaybı önlenmiş olur.
Fidan Dikiminden Sonra Yapılması Gerekenler…
Fidanlar taçlandırılırken ve daha sonraki budama işlemlerinde üst üste dalların binmemesi sağlanmalıdır. Meyvelerin hasat kolaylığı ve ağacın ağırlığının gövdeye eşit dağılımı göz önünde bulundurulmalı. Aşırı güneşli bölgelerde fidanların gövdelerini güneşten yanmaması için sarmak veya boyamak gerekir. Sulama işlemi düzenli olarak yapılmalıdır. Özellikle ilk yıllarında fidanların kökleri yüzeye çok yakın olduğundan toprak sürekli nemli tutulmalı. Toprak yumuşak tutulmalı ve havalandırılmalıdır. Fidanın dibinde sürekli su birikmemesi gerekir. Fazla su fidanın yeterli oksijen almasını engeller ve fidanın köklerini çürütür. Ağaç dipleri ve civarlarında bulunan otlar alınmalı veya çapalanmalıdır. Topraktaki besinlere ortak olmaları önlenmelidir. Ağaçlarımızın ve meyvelerimizin gelişiminde gübre önemli yer tutar. Toprağımızın durumuna göre bir takım besin maddelerine gereksinim fazla bir takımına gereksinim azdır. Ağaçlarımızın ihtiyaçlarını bilmek bize hem verim hem tasarruf sağlar. Gereğinden fazla gübre kullanmak bizim verimimizi artırmaz. Gerekli gübrelemeyi yapmak bizim verimimizi ve meyve iriliğimizi arttırır. Meyvelerimize parlaklık ve renk verir. Gübreleme gereğinden fazla yapılırsa meyvelerimiz iri olsa dahi rengi matlaşır albenisi azalır. Bazı yıllar ağaçlarımız gereğinden fazla meyve tutar. Meyvelerimiz küçük olur ve pazarda iyi kabul görmez. Ayrıca aşırı yüklenme ağaçlarımızın dal ve gövdelerini kaybetmeleri gibi kötü sonuçlar doğurur. Bunun için meyve gelişiminin ilk döneminde fazla meyvelerin seyreltilmesi fayda sağlar.
Budama
Budama; ağaçların dengeli ve kuvvetli taç oluşturması; verimlilik süresinin uzatılması; fazla ve kaliteli ürün elde edilmesi; uygun olmayan iklim koşullarıyla, hastalık ve zararlıların olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması; zirai mücadelede başarının artması; hasatta kolaylık; bazı durumlarda, verimden düşmüş ağaçların yeniden kazanılması gibi, yararlar sağlar.